10 augustus 2012

Zomerse pudding

Met al dat zomerse fruit op de markt, zoals bosbessen, frambozen en aardbeien, kreeg ik zin in een zomers toetje. Het water liep mij in de mond bij het Engelse recept voor Summer pudding (zomerse pudding).

Summer pudding is een simpel omhulsel van brood, gevuld met gekookte bosvruchten. De bereidingstijd is kort (30 minuten). Maar de pudding moet wel enige tijd uitharden in de koelkast (4 uur). Dus begin op tijd met de voorbereiding!







Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 750 grambosvruchten (vers, diepvries of conserven)
  • 90 grambasterdsuiker
  • halfwitbrood, zoals casino wit

Benodigdheden


Bereiding van zomerse pudding





  • Verwijder de steeltjes van de bessen en doe de alle bessen in een pan. Doe vervolgens de suiker in de pan en roer voorzichtig om het fruit en de suiker te mengen.
  • Als je voldoende tijd hebt, dek de pan af met een theedoek of een plastic folie en laat het geheel 3 tot 5 uur (of een nacht) staan om de sappen uit het fruit te krijgen. Zet de pan op een middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook. Zet de pan op het vuur en breng het geheel aan de kook.
  • Snijd twee rondjes uit een sneetje brood. Het moet op de bodem van het glas passen. Gebruik voor het uitsnijden het glas zelf. Knip dan de resterende sneetjes in langwerpige rechthoeken (zie video).
  • Bedek de glazen met folie en zorg er voor dat de uiteinden van het folie ver uitsteken.
  • Haal de pan met de vruchten van het vuur. Dip een van de broodcirkels met één kant in het sap in de pan. Plaats dan de cirkel op de bodem van de het glas, de kant met het sap naar beneden. Doe hetzelfde met het rechthoekige stukken: dip één kant van het brood in het sap en plaats de stukken in het glas, de sapkant naar buiten.
  • Zodra de stukken van met sap doordrenkte brood in het glas zitten, moet je de gaten met overgebleven witbrood vullen. Lepel vervolgens al het fruit en de sappen in de puddingvorm.
  • Dip het resterende ronde stuk brood in het laatste beetje sap en plaats dat op de gevulde glazen. Draai vervolgens de uitstekende stukken folie stevig aan, tot het geheel stevig is samengedrukt.
  • 's Avonds kun je de folie losmaken en kan het geheel op een schotel worden geplaatst.
  • Om het geheel af te maken, kan je de pudding garneren met vers fruit en een takje munt.

Meer over Summer Pudding

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen