4 mei 2014

Lente stamppot met raapstelen


Het is inmiddels begin mei en op de markt kom ik al een aantal weken weer raapstelen tegen. Raapstelen is een groente die familie is van de kool. Het jonge blad en de stelen zijn goed te eten en hebben een frisse smaak.

Daarom zijn raapstelen goed in een heerlijke, vegetarische lentestamppot met raapstelen. Om de stamppot verder op smaak te brengen, gebruik ik blauwe kaas en Emmentaler. Een lekker alternatief voor de Emmentaler is de Friese kaas Tynjetaler. Deze kaas heeft dezelfde nootachtige en zoete smaak.






Recept voor 2 personen

  • 600 gram raapstelen
  • 500 gram aardappels
  • 75 gram blauwe kaas
  • 75 gram Emmentaler
  • 50 gram geplette cashewnoten




Bereiding

  • Schil de aardappelen en kook ze in 15-20 minuten gaar.
  • Was de raapstelen goed in koud water.
  • Snijd de raapstelen fijn; net zo fijn als bij andijvie voor andijviestamppot. Gebruik niet alleen het blad, maar neem ook een deel van de stelen mee. De stelen geven qua smaak namelijk een andere structuur mee aan de stamppot.
  • Daarna kan je de kaas in blokjes snijden van ongeveer 0,5 cm. Als blauwe kaas kan je gorgonzola gebruiken, maar ik gebruik liever een blauwe geitenkaas.
  • Als de aardappelen gaar zijn, stamp je ze op een laag vuurtje met een beetje melk tot een gladde massa.
  • Voeg daarna, in kleine beetjes, al stampend de raapstelen toe.
  • Als laatste schep je de kaas door de stamppot en laat je deze zachtjes smelten.
  • Schep de stamppot op de borden en strooi de cashewnoten over.
  • Serveer direct en eet smakelijk!

Zin in stamppot?

Heb je zelf een lekker stamppot recept? Deel hem hieronder met me!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen