29 juni 2014

Moorse courgette salade


Deze salade kun je als bijgerecht eten, maar ook als maaltijdsalade. Door de vele smaken verveelt de Moorse courgette salade nooit!

Ik heb deze salade ontdekt toen ik een Spaans dinertje kookte voor mijn vrienden. Als een van de vele hapjes in het buffet viel deze salade in de smaak bij zowel vleeseters en als vegetariërs.

Tegenwoordig maak ik deze Moorse courgette salade gemiddeld eens per twee weken als maaltijd voor twee personen, met rijst. Lekker makkelijk, omdat je dit gerecht ook een dag van tevoren al klaar kunt maken.





Recept voor 4 personen (bijgerecht)

Als bijgerecht voor 4 personen óf als maaltijdsalade voor 2 personen heb je nodig:

  • 4 el olijfolie
  • 500 g courgette, in dunne plakjes gesneden (kan met de kaasschaaf)
  • 1 grote teen knoflook, in plakjes
  • 50 g pijnboompitten, geroosterd
  • 50 g gewelde rozijnen
  • 2 el citroensap van een verse citroen
  • naar smaak zout en peper
  • grote koekenpan
  • een salade schaal




Moorse courgette salade bereiden


Begin met het roosteren van de pijnboompitten in de grote koekenpan. Snijd de knoflook en courgette in plakjes en wel de rozijnen in water.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur. Voeg de knoflook toe en fruit hem tot hij goudbruin is en de olie op smaak heeft gebracht. Schep de knoflook uit de olie en gooi hem weg.

Voeg de courgettes toe en roerbak tot de plakjes net zacht zijn. Doe dit eventueel in twee delen, om de pan niet te vol te maken. Haal de gare courgette uit de pan en doe ze in de saladeschaal.

Voeg aan de courgette toe: de pijnboompitten, rozijnen en het citroensap. Roer goed door en proef de salade. Voeg naar smaak zout en peper toe en roer weer goed door.


Tips

Met de Moorse courgette salade kun je alle kanten op:
  • De salade kan zowel koud als (lauw)warm gegeten worden.
  • Je kunt deze salade prima een dag van tevoren klaarmaken. De smaak wordt er alleen maar beter van.
  • Deze Moorse courgettesalade past prima in een (Spaans) buffet.
  • Past als bijgerecht goed bij een gerecht met lamsvlees, kalfsvlees of gegrilde kip.
  • Als je de salade als maaltijdsalade eet, neem er dan rijst bij (ongeveer 50 gram per persoon).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen