28 juni 2014

Roggepap met appel

Roggepap is iets waar je misschien niet snel aan denkt voor ontbijt. Maar voor mij is roggepap met appel echt comfort food. Daarnaast is roggepap iets wat je heel makkelijk en snel bereidt. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je roggemeel in huis hebt.

Ik koop mijn roggemeel altijd bij de molen in Nieuwkuik. Daar verkopen ze, naast biologisch roggemeel, ook andere soorten meel, zoals tarwemeel, tarwebloem, spelt en boekweitmeel.

Geen molen in de buurt? Roggemeel kan je meestal ook kopen bij de biologische winkel of reformwinkel. Voor de appel gebruik ik meestal Elstar appels, maar een Jonagold appel is ook lekker.




Recept voor 2 personen






Bereiding

  • Meet de melk af en verwarm het langzaam in een pan.
  • Maak de appel schoon en snij deze in kleine stukjes.
  • Voeg de appel toe aan de melk.
  • Blijf de melk langzaam aan verwarmen.
  • Als de melk bijna kookt: voeg al roerend het roggemeel toe.
  • Laat het geheel even pruttelen.
  • Schep de roggepap met appel op een bord of in een kom en voeg naar smaak honing of stroop toe.

Tips

  • De dikte van de pap kan je aanpassen door iets meer of minder roggemeel te gebruiken.
  • Als je een zoete appel gebruikt, zoals een Braeburn appel, heb je minder honing of stroop nodig.
  • Als je een kleine appel hebt, kan je ook een handje gewelde rozijnen toevoegen.
  • Heb je alleen magere of halfvolle melk, voeg dan een klontje boter toe voor een vollere smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen