10 januari 2016

Panini met ei, champignons en emmentaler

Dit recept voor een panini met ei, champignons en emmentaler komt uit het boek Panini van Jennifer Joyce. Mijn eerste ervaring met een panini was een bezoek aan Rome. Deze klassieke, Italiaanse sandwiches worden gemaakt met gesmolten kaas en pittige vlees/ of groentenvulling. Zelf vind ik een goed gevulde panini ideaal als lunchgerecht voor het weekend.

Het maken van een panini lijkt ingewikkeld, maar is niet moeilijk. Zeker als je een grill hebt, maar met een hapjespan en een laag vuurtje lukt het ook. Het duurt alleen iets langer, maar de panini zal net zo lekker zijn.

Recept (voor 2 personen)

  • 1 ciabatta
  • 180 gram champignons
  • 2 eieren
  • 80 gram emmentaler in plakjes
  • 2 tl dille
  • zout en peper
  • olie


Bereiding ()

  1. Snijd van de ciabatta de boven en onderkant af, zodat je een plak van 3 cm overhoudt.
  2. Snijd de ciabatta door de lengte doormidden. 
  3. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.
  4. Klop de eieren los.
  5. Verwarm de grill of panini toaster en verwarm 1 el olie in een koekenpan.
  6. Bestrooi de champignons met zout en peper.
  7. Bak de champignons zachtjes gedurende 4 minuten.
  8. Doe de champignons in een schaaltje en verwarm 1 el olie in de pan.
  9. Roerbak de eieren gaar op een laag vuur.
  10. Verdeel de kaas over de panini en schep het eimengsel er overheen.
  11. Daar bovenop komen de champignons en de dille.
  12. Bestrijk de panini aan beide kanten met olie leg op de grill of toaster. In 3 tot 5 minuten is de panini klaar.


Alternatieven en tips

Zoals bij veel recepten kan je ook dit recept makkelijk aanpassen aan je eigen smaak. Hieronder staan een aantal tips:
  • vervang de emmentaler door een Nederlandse kaas, zoals Maaslander of Tynjetaler;
  • vervang de champignons door kastanjechampignons of andere padenstoelen met meer smaak;
  • als je de panini in een pan grillt, gebruik dan een stevige pan met een dikke bodem en geen aluminium pan.

Meer panini recepten

Het boek 'Panini' van Jennifer Joyce bevat nog veel meer lekkere recepten voor panini's en is een absolute aanrader. De Nederlanstalige versie koop je bij Bol.com. Amazon verkoopt een Engelstalige versie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen